İş Paketi 1

Hazırlık Süreci (İP1)

Bu süreçte proje kapsamında yapılacak olan örneklem ve denemeler için gerekli alt yapının oluşturulması, doğa örneklemeleri için gerçekleştirilecek seferlerin planlanması ve çalışma ekibinin iş planlamasının yapılması gerçekleştirilecektir.

Denemelerin yapılacağı düzenekler için proje ortakları Ankara merkezli Akua-Maks firması ile ortak çalışılacak ve denemelerin uygulanabileceği özellikte kapalı devre deneme sisteminin imalatı bu firma ile birlikte gerçekleştirilecektir. Su sirkülasyonlu deniz suyu tankları, 150 lt'lik akrilik karantina tankı, korozyona dayanıklı akrilik raf sistemi, pompa grubu, biyolojik filtre, kartuş filtre, UV reaktörü,ısıtma sistemi, otomasyon panosu, protein skimler, LED aydınlatma birimlerinden oluşmaktadır. Kontrollü ortamın proje ihtiyaçlarına en etkin şekilde cevap verebilmesi amacı ile hazırlık sürecinin ilk 6 aylık dönemi içerisinde üretici firma ile sistemin dizaynı için birlikte çalışılacak, ikinci 6 aylık dönemi içerisinde ise sistemin kurulumu ve işletmeye hazır hale getirilmesine çalışılacaktır. Denemelerin başlaması öncesinde sistemin doğal ortamın bir kopyası olması için filtrasyon ekipmanlarının yardımı ile doğal döngülerin sistem içerisinde gerçekleşmeye başlaması sağlanacaktır. Bu kapsamada biyolojik filtrelerin bakteri ekimleri, bakteri olgunlaşma sürelerinin tamamlanması ve sistemin denemelerin başlatılmasına uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca ikinci ve üçüncü iş paketi kapsamındaki örneklemelerin yapılması, örneklerin analize hazırlanması ve depolanması için gerekli alt yapının oluşturulması gerçekleştirilecektir. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü altyapısı ile desteklenecek kapalı devre akvaryum sisteminde gerçekleştirilecek denemelerde kullanılmak üzere mikro-plastiklerin olumsuz etkilerine maruz kalmamış çipura bireylerinin temini gerçekleştirilecektir.

Proje kapsamında saha örneklemesinin yapılacağı seferler iki basamakta gerçekleştirilecektir. Buna göre;

  1. Doğadaki kantitatif ve kalitatif yöntemler ile mikro-plastik miktarı, kompozisyon ve dağılımının belirlenmesi: Proje kapsamında gerçekleştirilecek saha örneklemeleri planlanacak seferler ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından her iki enstitüye ait araştırma gemileri ve alt yapıları kullanılarak gerçekleştirilecektir.
  2. Mikro-plastik partiküllerin besin zinciri boyunca birikiminin ölçülmesi; Örneklemeler için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün Lamas-1 araştırma gemisi kullanılacaktır. Gerekli sefer planlaması, örnekleme altyapısının oluşturulması ve yakıt temini yapılacaktır.